Pestrofarební spoločníci

Užívateľov profilový obrázok
coala
Príspevky: 5296
Člen od: Po 29. Júl 2002, 12:53

Pestrofarební spoločníci

Príspevokod užívateľa coala » Pi 16. Dec 2016, 13:30

Za svoju obľúbenosť vďačia papagáje pestrofarebnému periu, obratnosti a umeniu napodobňovať ľudskú reč. Zberatelia sú ochotní zaplatiť za ne majetok, niektorí zasa riskovať slobodu.

Indiáni v nich videli symbol slnečnej energie a starí Inkovia sa kvôli ich periu vybrali až do útrob džungle. Farebné perie tropických vtákov si totiž vážili rovnako ako zlato. Aj predkolumbovské kultúry si perie cenili. Aplikovali ho na textilný podklad a vytvárali prekrásne odevy. A tak papagáje doplácali na svoju krásu životom.

Obrázok

Obrázok

Rod papagájotvarých
Papagájov je známych 80 rodov a 339 druhov. Napriek tomu, že vtáčia kostra je veľmi jemná a krehká, fosílie potvrdili ich starobylý pôvod. Kosť beháka našiel francúzsky bádateľ Henry Milne-Edware vo vrstvách starých približne 30 milónov rokov. Vedci dospeli k záveru, že kosť pravdepodobne patrila predchodcovi afrického papagája sivého. Štúdium všetkých fosílií potvrdzuje, že celkový vzhľad a stavba tela papagájotvarých vtákov sa počas miliónov rokov prakticky nezmenila. Znamená to, že sa veľmi rýchlo prispôsobili prostrediu. Rôzne druhy papagájov žijú v tropických pralesoch, stepi, ba vystupujú až do vyoskohorských polôh. Len niekoľko málo druhov žije v miernom pásme s výnimkou severnej pologule. Za existenciu v Európe vďačia drobnochovateľom.

Charakteristické znaky
Papagáje dorastajú do dĺžky od deväť centimentrov až do jedného metra. Ich charakteristickým znakom je silný zahnutý zobák, ktorý je mimoriadne pohyblivý vďaka osobitej stavbe hornej čeluste a podnebia. Zobákom drvia potravu, rozbíjajú semená. Aj najtvrdšie plody otvárajú s ľahkosťou. Hrubý svalnatý jazyk papagájom slúži ako hmatový orgán, na lízanie pridŕžanie potravy. Živia sa prevažne rastlinami, semenami, zrnom, orechami, hmyzom, ale v núdzi nepohrdnú ani zdochlinami. Jazyk a zvláštna stavba hlasového aparátu im umožňuje modulovať hlas a dokonca napodobňovať ľudskú reč. Ďalším významným znakom sú šplhavé nohy stavané tak, že prvý a štvrtý prst je obrátený dozadu, druhý a tretí dopredu. Toto zoskupenie prstov umožňuje oblapiť konár a pridŕžať sa ho. Farebnosť papagájov je rozlíšená podľa druhu. Väčšinou sú krikľavé, čo v prírodnej scenérii nie je až tak nápadné.

Obrázok

Obrázok

Krásavec Ara
Tento druh papagájov je veľmi pestrofarebný, dorastá do dĺžky 95 cm a je veľmi spoločenský. Podľa doterajších pozorovaní nejestvuje v rámci kŕdľov nijaká hierarchia, teda žiadny vodca. Jednako však mladé vtáky dávajú na krmoviskách prednosť starším. Azda aj preto nemajú dôvod na škriepky a zvady. Potravy je dosť a ani o samice netreba bojovať, pretože páry zotrvávajú spolu po celý život.

Prejavy náklonnosti
Ary sú monogamné a puto medzi pármi je také silné, že ich zväzok trvá až do smrti jedného z nich. V čase párenia sa staré i nové dvojice vzdialia od kŕdľa a samec so samicou sa láskajú, nežne ozobávajú, oblizujú, škrabkajú a čistia si perie. Samček má dokonca tendenciu samičku kŕmiť. Samotný akt párenia však zatiaľ zostáva záhadou, pretože v uzavretom prostredí tropického pralesa sa k nim len ťažko dostať.

Obrázok

Obrázok

Ukryté mláďatá
Ary si na hniezdenie vyberajú dutiny stromov asi tak 20 m nad zemou. Niektoré však uprednostňujú diery v sypkom svahu a tá istá diera im môže slúžiť každý rok. Samička znáša dve až tri biele vajcia a sedí na nich štyri až päť týždňov. Niekedy sa so samcom striedajú, ale väčšinou si to vychutná samička. Mláďatá sa rodia holé a prvé perie im narastá až po štyroch týždňoch. Letky a chvostové perie sa dokonale rozvíjajú až v dospelosti. Hniezdenie trvá tri - štyri mesiace a rodičia kŕmia ratolesti vyvrhnutou rastlinnou potravou dokonca aj vtedy, keď už vyletia z hniezda. Celá rodinka zostáva pohromade do druhého hniezdenia. Vyskytli sa však aj prípady, keď hniezdiace páry tolerovali prítomnosť mladých papagájov. Predpokladá sa, že išlo o potomkov z predchádzajúceho roku.

Článok prebraný z pôvodných stránok od autora Martina Petríková publikované dňa 21.07.2005, 23:46
Nie som bezcitná, dokážem predstierať.

Tags:
BBcode:
Hide post links
Show post links

Návrat na "Blogy"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní