Poradte ako postupovať s novým miláčikom

lola

Poradte ako postupovať s novým miláčikom

Príspevokod užívateľa lola » Po 7. Sep 2015, 21:30

Ahojte všetci, konečne som si splnil detský sen a som vlastníkom senegalca 8-)
Mám ho od rodinného známeho ktorý ich chová, ale nevie mi poradiť ako sa správajú v byte. On ich má vo voliére. Je ručne dokŕmený a je to veľký maznáčik. Pýta sa von z klietky, štýlom, že chce rozhrýzť klietku v rohu a hneď ako ho vyberiem a položím na bidlo tak letí na nás (ženu, mňa alebo syna) To by ani tak nevadilo, ale ako ho naučiť aby napríklad mohol byť aj mimo klietky a ostal na bidle? Lebo keď je pri nás tak mu ide len o to aby šiel na plece a tam nám trhá tričká alebo hryzie do uší... mňa to až tak nebolí ale to som jediný :-(
Náš Riki má cca 3 mesiace. Priletí aj na ruku keď ho zavolám ale vlastne aj keď nie. A keď ho máme na ruke tak nás aj dosť často ohryzáva - dosť silno.

Viete mi poradiť prosím vás ako postupovať? Je možné nejako trestať papagája aby pochopil, že robí niečo zlé?
Lebo ma napadla jedna ešte závažná vec - žena pestuje orchidee a na tie chodí non stop - rozžúva listy a aj nové výhonky.

Za každé info budem veeeeľmi vďačný a som rád, že konečne sa môžem a mám s kým deliť o zážitky s našim krásnym papagájom.

BBcode:
Hide post links
Show post links

janax
Príspevky: 283
Člen od: So 15. Jún 2013, 02:07

Poradte ako postupovať s novým miláčikom

Príspevokod užívateľa janax » St 9. Sep 2015, 03:01

To su zial niektore z negativov rucne dokrmenych papagajov. Zavesia sa na cloveka, pokladaju ho totiz za svojho partnera, takze casto sa toto stava neskor bremenom pre majitela, ktory sa nemoze od papagaja ani pohnut. Papusik si vzdy bude vyzadovat vasu spolocnost. Nakolko ziju papagaje v prirode vylucne v krdloch, ci vo dvojiciach, vzdy im bude chybat partner a clovek im ho nikdy nenahradi 100%, co moze prinajhorsom narusit papuchovi psychiku.
Trestat ho nemozes, on sa dozaduje len toho, co mu bolo chovatelom dane do "vienka" a potom, na neho neplati, ak mu ponadavas no a po riti mu dat nemozes. :D
Trenuj ho sadat na palicku ci konar, nech si ten hryzie a lepsie sa da snim potom manipulovat. Okrem toho mu mozes dat cerstve konare, aj do voliery, (len z urcitych druhov dreva) aby mal co robit. Pouvazujte o tom, zaobstarat mu partnerku, pokial nie je neskoro.

Vsetky rastliny odstrante z jeho dosahu, 95% izbovych je jedovatych a orchidea patri medzi ne!
Otrava nemusi nastat zrazu, u vela papagajov vznikla pomaly, systematicky, pretoze obhryzali izbove rastliny iba po kuskoch. Preto je dolezite davat zelen. Teraz rastie napr. pupava, je velmi zdrava, (cela, aj s kvetmi) netrhaj vsak tam, kde jazdi vela aut ale aj tu "cistu" treba umyt.
Vhodne su v podstate tiez vsetky byliny, ktore pouzivame v kuchyni na varenie, rozne druhy travy, zabinec, zihlava, taktiez ovocie a hlavne rozna zelenina. S celou mrkvou sa moze tiez pobavit. Na to vsetko by si mal zvykat, pokial je mlady.
[hr] Papagaje su ako boty: existuju len v paroch.

BBcode:
Hide post links
Show post links

ciro

Poradte ako postupovať s novým miláčikom

Príspevokod užívateľa ciro » Pi 18. Sep 2015, 10:45

V prírode už dozrieva hloch a ten je vďačný pre senegalcov, je to maškrta aj hračka - zavesiť do klietky celý konárik a on si s ním už poradí. Náš lenivec miluje papriku, hlavne jadrovník. To je jediná istota, keď nám ide ráno na nervy a chcem ho "vypnúť". Spočiatku mal tendenciu zmiznúť z klietky (dokonca si aj sám
otvoril), ale rýchle ju prijal za svoje miestečko a keď ho pustím neskôr poobede na prechádzku, zalezie sám aj spinkať. Naučila som ho, že papá sa len v klietke, tak obľúbený vlašský orech používam ako návnadu, keď ho potrebujem dostať do klietky a príliš sa mu nechce. Chodí rád z klietky, kvety ho akosi nezaujali, ale zato rôzne káble a kábliky miluje a s obľubou "strihá" gombíky, takže musím mať stále prehlad, kde ten zbojník je. Má 5 rokov a v posledných mesiacoch sa mu riadne rozviazal jazyk - dnes sa ma stále pýtal - jak sa máš?
Prajem Vám, nech Vám nový obyvateľ prinesie veľa radosti.

BBcode:
Hide post links
Show post links

lola

Poradte ako postupovať s novým miláčikom

Príspevokod užívateľa lola » Po 21. Sep 2015, 05:35

Ďakujem pekne za rady. Sem tam ešte má tendenciu vyhľadávať kvety ale už je to fajn. Stále si nejako nevie zvyknúť na psíka čo máme ale aj to pomaly príde... cez klietku sa už majú k sebe ale keď je von tak útočí na psa ale uvidíme. Čo sa týka toho, že zakaždým chce byť iba na niekom z nás sa naozaj nedá nič robiť? Hlavne to chcem keď napr. upratujeme, alebo varíme tak mi je ľúto ho mať v klietke ale zas keď ho posadím na klietku kde má bydlo tak zas odtiaľ lieta a hľadá komu by sadol na plece... Inak je všetko super. Len ako ho naučiť tam ostať.... mrkva, paprika ho zabavia na chvíľu - prinajhoršom lieta aj s tým :-)

Poradte ako by mala byť zariadená klietka? Mám tam toho dosť ale neviem to nejako usporiadať správne... tak aby niekto vedel popísať ako by to malo byť alebo postnuť nejakú foto tak by som bol vďačný.

Ďakujem ešte raz

BBcode:
Hide post links
Show post links


Návrat na "Archív"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot], Google [Bot] a 4 neregistrovaní